

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Nederland Zingt Dichtbij - Alle afleveringen
Jurjen ten Brinke blikt terug op het bijzondere verhaal van Ricardo Asaf Balsma uit Harderwijk. Ricardo is geboren in Israël en is op straat in Jeruzalem te vondeling gelegd: pasgeboren en nog met navelstreng. Jarenlang heeft Ricardo moeite met zijn afkomst. Hij zoekt zijn identiteit in muziek, drugs en hard werken. Dan ontmoet hij God. Het lied 'Nog voordat je bestond, kende Hij je naam' (Opwekking 599) wordt belangrijk voor hem. Ricardo en Benthe brengen zélf een lied ten gehore. En hoe reageren zij op de muzikale verrassing?
Componist Hans van Wingerden en scriptschrijver Gert van den Brink hebben hun jongensdroom doen uitkomen en willen door middel van musicals zowel op het podium als in de zaal kinderen laten stralen. Jurjen ten Brinke gaat met hen naar Sliedrecht, waar hun kerstmusical De Herbeg Zit Vol wordt opgevoerd in de Gereformeerde Kerk. Hoe is het voor Gert en Hans om 'hun' musical in het echt te zien? Welke boodschap hopen ze dat hierin doorklinkt? En hoe raakt deze boodschap aan hun eigen leven? Dit bijzondere verhaal wordt omlijst met muziek, zang en een Bijbelse overdenking.
Wachten op God is niet altijd gemakkelijk. Wat als God niets van zich laat horen? In de Bijbel is te lezen hoe de profeet Habakuk daarmee omgaat. Daarover gaat de overdenking van Jurjen ten Brinke. Het gesproken woord wordt omlijst met prachtige adventsliederen, zoals O kom, o kom, Immanuel en Verwachten.
Rivelino Rigters neemt Jurjen ten Brinke mee naar de gesloten jeugdinstelling Harreveld. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar met gedragsproblemen krijgen hier begeleiding. Rivelino geeft deze jongeren rapworkshops, waarin ze hun verhaal delen, negatieve ervaringen verwerken en talenten ontdekken. Want je kunt niets veranderen aan je verleden, maar je kunt wel iets doen om je toekomst te veranderen, weet Rivelino. Ooit was hij zelf namelijk een van die jongeren. Nu gebruikt hij zijn ervaring om jongeren te helpen met andere keuzes maken. Zijn verhaal wordt omlijst met veel muziek, zang en een Bijbelse overdenking.
Jurjen ten Brinke ontmoet Willem en Natan Flier. Vader en zoon zijn beide molenaar op molen De Hoop in Oldebroek. Op deze graan-, koren- en oliemolen gaat Jurjen met de molenaars in gesprek over hun werk en over de afhankelijkheid van de wind. Juist daarin ziet molenaar Willem zich afhankelijk van God. Verder wordt er weer veel gezongen en is er ruimte voor een bijpassende Bijbelse overdenking.
Als bij de 25 jaar oude zoon van Wil en Caroline Jongeneel een agressief melanoom wordt ontdekt, verandert er veel in het gezin. Tijdens de behandelingen deelt zoon Lennart zijn geloof en hoop met iedereen om hem heen. Wanneer hij ruim zes maanden na de diagnose overlijdt, zoeken zijn ouders naar een mooie bestemming voor het huisje naast hun huis, waarin Lennart woonde. O.a. de wens om iets echt samen te gaan doen, in een tijd waarin ze door hun persoonlijke rouw soms verder bij elkaar vandaan lijken te bewegen, mondt uit in de B&B 'Amazing Grace'. Op deze plek willen Wil en Caroline gasten een plek bieden om tot rust te komen.
Presentator Jurjen ten Brinke is te gast in non-profit koffiehuis De Buurvrouw in Wijk en Aalburg. Achter de koffiebar ontmoet hij Lize de Kok, een van de oprichtsters. Het koffiehuis is een plek waar letterlijk gedeeld wordt, door koffie te schenken aan iemand die het nodig heeft, maar waar ook gedeeld wordt in Gods liefde. Door echt aandacht te hebben voor het verhaal van gasten, een luisterend oor te bieden en een plek te zijn waar iedereen zich thuis kan voelen. Tussen het koffiezetten door gaat Jurjen met Lize in gesprek over het ontstaan en het doel van het koffiehuis. Ook een Bijbelse overdenking en bijpassende liederen ontbreken niet.
Jurjen ten Brinke is in de auto bij rijinstructeur Leendert Roos. Al jaren ligt verkeersveiligheid Leendert na aan het hart. Hij ziet het als zijn roeping om mensen zodanig op te leiden dat er geen verkeersongelukken zullen zijn. In de Rolls Royce-lesauto gaan Jurjen en Leendert met elkaar in gesprek over verkeersveiligheid, autorijden, muziek en het geloof. Naast dat er vanuit de lesauto psalmgezang te horen is, is er ook weer veel samenzang en een Bijbelse overdenking.
Jurjen ten Brinke bezoekt Marten Hovius. Deze gepensioneerde politieagent is niet alleen gepassioneerd over zijn werk bij de politie, maar heeft minstens net zoveel liefde voor het maken van wijn. Als wijnmaker maakt hij in zijn achtertuin honderden liters wijn per jaar. Jurjen duikt samen met Marten in het bijzondere proces van wijn maken. Ook is er een bijpassende Bijbelse overdenking en veel (samen)zang.
Recht en gerechtigheid zijn belangrijke thema's in de Bijbel en daar wordt over gezongen in de prachtige liederen vanuit verschillende kerken van ons land. De overdenking van Jurjen ten Brinke sluit hier ook helemaal bij aan en prikkelt om hier verder over na te denken.
Als Bijbelvertaalwerker in Malawi zag Ilse Visser met eigen ogen wat het betekent om de Bijbel in je eigen taal te kunnen lezen. Wanneer ze enkele jaren later aan de slag gaat als vertaalster voor de Nieuwe Bijbelvertaling 2021 (NBV21) ziet ze dat dit ook geldt voor aanpassingen van reeds bestaande vertalingen. In het kader van de lancering van deze nieuwe vertaling op 13 oktober 2021 bezoekt Jurjen ten Brinke samen met Ilse de drukkerij van deze Bijbel. Ze gaan in gesprek over Ilses liefde voor de Bijbel en haar wens om de Bijbel dicht bij het publiek te brengen. Uiteraard is er ruimte voor een bijpassende overdenking en veel (samen)zang.
Jurjen ten Brinke ontmoet twee vrouwen die zonder dat ze het van elkaar wisten dezelfde droom hadden. Diana Blokland en Judith Vermoen hoopten beiden een huis voor tienermoeders op te richten. Het Timohuis is onlangs geopend en Jurjen neemt er een kijkje. Hij gaat in gesprek met Diana en Judith over het ontstaan van deze bijzondere plek, maar ontmoet ook een van de bewoonsters met haar dochter. Verder is er samenzang en een Bijbelse overdenking.
Al jong zegt Daniël Kerolles het geloof van zijn jeugd vaarwel. Maar wanneer jaren later een collega hem meevraagt naar de kerk, wordt het vuurtje opnieuw aangewakkerd. Daniël besluit zich te gaan verdiepen in het geloof en komt terecht bij de roots van zijn vader, de Koptisch-Orthodoxe kerk. Hij wordt actief in de parochie in Den Haag en probeert zijn geloof daarnaast ook op zoveel mogelijk plekken uit te dragen. Een van de plekken is tijdens een modellenwedstrijd. Jurjen ten Brinke gaat met Daniël mee naar zijn kerk in Den Haag en neemt deel aan een sportieve training voor het modellenwerk. Verder liederen en een Bijbelse overdenking.
Gert Prosman is gek op koeien. Als 10-jarig jongetje hielp hij al mee op een boerderij in de buurt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gert nu dierenarts is. Jurjen ten Brinke trekt laarzen en een overall aan en volgt hem op de boerderij. Jurjen kijkt mee als Gert een echo maakt bij een drachtige koe en tijdens een operatie. Gerts verhaal wordt omlijst met samenzang, muziek en een Bijbelse overdenking.
Dirk Jan van Diggele was dertig jaar predikant. Zes jaar voor zijn pensionering maakte hij een opmerkelijke carrièreswitch: hij is nu vrachtwagenchauffeur. De dominee doorkruist op een DAF-bakwagen het land. Hoe kwam hij op dit bijzondere idee? Hoe bevalt zijn leven als trucker? En wat betekent dit voor zijn relatie met mensen en met God? Jurjen ten Brinke stapt bij hem in de cabine om daar alles over te horen. Het verhaal van Dirk Jan wordt omlijst met samenzang, muziek en een Bijbelse overdenking.
Jurjen ten Brinke gaat in Friesland op pad met de 83-jarige Klaas Ferbeek. Als kind maakt Klaas de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding mee. Hij ziet zijn vrijheid niet als iets vanzelfsprekends en gaat zich naarmate hij ouder wordt inzetten voor slachtoffers van oorlog en armoede. In Nederland geeft hij de verhalen van toen door aan een nieuwe generatie door middel van gastlessen op basisscholen. Klaas vertelt aan Jurjen hoe de gebeurtenissen van toen nu nog actueel zijn en over hoe God hem de kracht geeft om de verhalen te blijven vertellen. Uiteraard is er weer ruimte voor een bijpassende Bijbelse overdenking en veel samenzang.
Jurjen ten Brinke gaat op bezoek bij Gea Overweg. Samen met haar man Jaap Boersma start ze 'Het 8ste werk', een plek voor preventief, tijdelijk onderdak zodat mensen de draad weer op kunnen pakken. De afgelopen jaren zagen ze hoe mensen plotseling in de problemen kunnen raken en hoe moeilijk het kan zijn om weer uit die situatie te komen. Op de toekomstige locatie van 'Het 8ste werk' spreekt Jurjen met Gea over wat haar drijft in dit werk en over hoe ze deze plek in de toekomst graag voor zich ziet. Uiteraard is er ook weer veel ruimte voor muziek en voor een Bijbelse overdenking.
Tjerk Nagel lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Met zijn bedrijf verkoopt hij uien over de hele wereld en de zaken gaan goed. Tot er plotseling veel verandert in het leven van Tjerk. Zijn zoon wordt ernstig ziek en het voortbestaan van zijn bedrijf wordt onzeker door de veranderende handelsrelatie met Rusland. In gesprek met Jurjen ten Brinke blikt Tjerk terug op de tijd waarin God hem, zoals hij het zelf noemt, 'stilzette'. Wat is er veranderd in Tjerks (geloofs)leven en op welke manier speelt het geloof nu een rol in zijn werk in de uienhandel? Zijn verhaal wordt omlijst met samenzang en een Bijbelse overdenking.
Gert Prosman is gek op koeien. Als 10-jarig jongetje hielp hij al mee op een boerderij in de buurt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Gert nu dierenarts is. Jurjen ten Brinke trekt laarzen en een overall aan en volgt hem op de boerderij. Jurjen kijkt mee als Gert een echo maakt bij een drachtige koe en tijdens een operatie. Gerts verhaal wordt omlijst met samenzang, muziek en een Bijbelse overdenking.
Ehsan en zijn vrouw komen uit Iran, waar het begin van de lente en het nieuwe jaar wordt gevierd met onder andere gekleurde eieren. Die eieren staan symbool voor een nieuw begin. Eenmaal in Nederland ontdekt hij hier rond Pasen ook overal gekleurde eieren. Pas als hij tot geloof komt, ontdekt hij de ware betekenis van het symbool. Op eerste paasdag 2015 wordt Ehsan gedoopt en begint er voor hem een nieuw leven. Zijn bijzondere verhaal wordt omlijst met muziek en een Bijbelse overdenking.
Tot acht meter hoog verrijzen de zandsculpturen in Elburg, gemaakt door de beste zandkunstenaars uit de hele wereld. Tientallen Bijbelse verhalen zijn met zand uitgebeeld, waaronder Adam en Eva in het paradijs en de toren van Babel. Te midden van deze bijzondere kunstwerken zal Jurjen ten Brinke meer vertellen over een van de vele verhalen die er te zien zijn: het verhaal van de intocht in Jeruzalem. De overdenking wordt niet alleen omlijst met beelden van de zandsculpturen, maar ook met mooie liederen.
Maaike Huijgen stond aan de wieg van biologische boerderij de Eemlandhoeve in Bunschoten. Als boerin is ze dagelijks actief in de natuur, een plek waar ze God heel dichtbij ervaart. Lange tijd dacht ze dat ze haar passie voor natuur en haar geloof niet met elkaar kon rijmen. Pas wanneer ze tijdens het doen van een opleiding bos- en natuurbeheer in een geloofscrisis komt, ontdekt ze dat God haar die passie voor de natuur heeft gegeven. Jurjen ten Brinke gaat met Maaike in gesprek over wat die geloofscrisis haar bracht, maar ook over hoe ze God en de natuur door haar hele leven heen verweven ziet.
Meer dan dertig jaar was Harrie de Waal verslaafd aan alcohol. Op zijn dieptepunt dronk hij soms wel zeventig glazen per dag. Hij komt tot geloof, wordt zijn verslaving de baas en raakt als medewerker verbonden aan een instelling voor verslavingszorg in de buurt van Maastricht. Hoewel het pand in de jaren daarna diverse andere bestemmingen krijgt, blijft Harrie beheerder van het gebouw. Jurjen ten Brinke ontmoet Harrie in dit prachtige pand, waar momenteel The Abbey in gevestigd is.
Presentator Jurjen ten Brinke ontmoet enkele jongeren die hem vertellen wat zij met liefde hebben en hij houdt een Bijbelse overdenking over dit mooie thema. En natuurlijk wordt er ook gezongen over de liefde, want geloof en hoop kunnen niet zonder de liefde.
Als Tineke Kleinhuis veertien jaar oud is, komen haar beide ouders om het leven bij een verkeersongeluk. Op 39-jarige leeftijd realiseert ze zich dat ze ouder is geworden dan haar ouders. Zich bewust van de 'extra tijd' die ze heeft, besluit ze op zoek te gaan naar Gods plan met haar leven. Presentator Jurjen ten Brinke gaat langs bij Tineke. Wat heeft een jaar van bezinning haar gebracht? En wat zorgde ervoor dat Tineke heilsoldaat werd?
Muziek nam altijd al een belangrijke plek in het leven van Jan Willem van Delft in. Als jazzpianist is hij bijna dagelijks met muziek bezig en geeft hij veel. Tot hij overspannen raakt en ontdekt dat hij structureel over zijn grenzen heengaat. Jurjen ten Brinke ontmoet Jan Willem in de muziekstudio, waar hij een nieuwe plaat aan het opnemen is. Jurjen gaat met hem in gesprek over hoe hij na een moeilijke periode een 'nieuwe start' heeft gemaakt, maar ook over de plaats die Jan Willems muzikale talent inneemt in zijn leven. Naast de gesprekken over muziek, wordt er uiteraard ook weer veel muziek gemaakt en gezongen.
Jurjen ten Brinke gaat op bezoek bij Nesrin en Zaiir Eminzade, een Koerdisch echtpaar. Zij zijn tolk en coach bij de Filippus-opleiding van Evangelie & Moslims. In Iran werden ze behandeld als tweederangsburgers en omdat zij zich inzetten voor gelijken rechten, moesten ze vluchten. In Nederland raakt de liefdevolle aandacht van christenen hen. Ze ontdekken dat bij God iedereen waardevol is. Nesrin krijgt een bijzondere droom over Jezus, die hun leven verandert. Marcel en Lydia verrassen Zaiir en Nesrin met een van hun lievelingsliederen: 'Aan uw voeten Heer'.
Gor Khatchikyan vluchtte op jonge leeftijd uit Armenië vanwege de onveilige situatie daar. Hij woont nu al een heel aantal jaren in Nederland en is hier arts. Nog altijd is er veel onrust in Armenië. Door oorlogsgeweld zijn veel Armeniërs verdreven en kunnen veel gezinnen nooit meer naar huis. Gor vertelt wat dit met hem doet. Zijn verhaal wordt omlijst met muziek, (samen)zang en een Bijbelse overdenking van Jurjen ten Brinke.
Isabella Wijnberg is toegewijd zuster én advocate op de Zuidas. Gebed, celibaat, armoede, eenvoud en vreugde zijn kernwaarden in haar bestaan. Ze bidt en prijst God een tot twee uur per dag, gaat dagelijks naar de mis en gaat een keer per week te biecht. Daarna vertrekt ze naar de Zuidas, waar ze zich bezighoudt met fraudeonderzoek en massaschadeclaims. Hoe combineert Isabella deze twee ogenschijnlijk verschillende werelden? Het bijzondere verhaal van Isabella wordt omlijst met muziek, (samen)zang en een Bijbelse overdenking van Jurjen ten Brinke.
