True
Formule1.TV - TV kijken via internet, de beste Formule 1 tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Zie je zondag! - Alle afleveringen
Zie je zondag!
Zie je zondag!: PKN Parkstad in Limburg - De toekomst

Marleen heeft ze een gesprek met Wout, die door zijn drukke baan als treinmachinist het geloof een beetje uit het oog verloor. Toen zijn vader overleed, kwam hij weer in contact met de gemeente Parkstad, die de dienst verzorgde. Ook spreekt Marleen met Ada. Zorgen voor kinderen is wat ze het liefste doet, maar door haar leeftijd maakt ze zich zorgen wie dit stokje straks van haar overneemt. Naast de kinderen in de kerk heeft Ada ook lang zorgen gehad om haar pleegzoon, die door drugsgebruik psychische problemen kreeg. Zal zij haar zorgen los kunnen laten met uitzicht op de toekomst?



Zie je zondag!
Zie je zondag!: PKN Parkstad in Limburg - Erbij horen

Marleen ontmoet de eigenzinnige Erik. Hij heeft pas tien jaar geleden de diagnose autisme gekregen. Hij voelde zich zijn leven lang niet begrepen door zijn omgeving en hij begreep de wereld ook niet. Sociale contacten blijven moeilijk voor hem, maar met zijn camera durft hij wel een stapje dichterbij te komen en zijn eigen wereld te creëren waarin mensen hem wel snappen. Ook spreekt Marleen met Thea. Door veel bezig te zijn hoeft ze niet na te denken over haar lastige jeugd en de fysieke pijn die ze nog elke dag heeft. Sinds een jaar gaat ze naar PKN Parkstad en ze voelt zich helemaal opgenomen door de gemeente.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: PKN Parkstad in Limburg - Typisch Limburg

Marleen is te gast in de gemeente Parkstad in Limburg. Onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland. Ze bezoekt bijzondere mensen in het heuvelachtige landschap. Een daarvan is de parttime dominee, Agnes. Een vrouw die met humor het leven relativeert, ondanks de grote verliezen in haar leven. Het verlies van haar dochter heeft haar dichter bij haar roeping gebracht om predikant te worden. Ook spreekt Marleen met ras-Limburger, Maurits. Van kleins af aan speelt hij al in de Harpe Davids fanfare. Dat heeft ervoor gezorgd dat hij zich altijd verbonden voelde met de kerk. Maurits vindt het ook fijn om naar de sterren te kijken.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Rafaël Almere: Waarom overkomt mij dit?

Mensenlevens gaan lang niet altijd over rozen. Bij veel mensen die tegenslagen te verduren krijgen, komt vroeg of laat de vraag op: 'Waarom overkomt mij dit?' Marleen ontmoet een aantal mensen die ieder op hun eigen manier met deze vraag omgaan. Boris en Stephanie konden hun geluk niet op toen hun zoontje Aron werd geboren, tot hij besmet bleek met een virus dat zijn hart aantastte. Tien weken lag de baby doodziek op de intensive care. Nu gaat het gelukkig weer goed, maar het vervolg blijft onzeker. Toch probeert het stel de zorgen over de toekomst los te laten, net als de vragen over het waarom.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Rafaël Almere: Je mag er zijn

Marleen is te gast bij Rafaël Almere, een kleine pinkstergemeente die deel uitmaakt van een groot landelijk en internationaal netwerk. De gemeente wil een gastvrije plek zijn. Het motto is dan ook 'voel je thuis, voel je vrij'. Iedereen mag er zijn, precies zoals zij of hij is. Dat heeft tot gevolg dat er heel verschillende mensen in de kerk zitten. * In hun huwelijk vertegenwoordigen Rob en Raquel twee uitersten. Hij is een nuchtere Hollandse techneut die kritisch naar de Bijbel kijkt; zij een levendige Braziliaanse met een onwrikbaar vertrouwen op God. Toch vinden ze elkaar in de overtuiging dat geloof handen en voeten moet krijgen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Geloven in je passie

Marleen bezoekt Piet en Jeanette. Zij reisden de hele wereld rond om als bioloog fossielen op te graven. Hun werk als bioloog en het geloof leverde soms lastige gesprekken op. Inmiddels hebben zij een manier gevonden om daarmee om te gaan. Marleen ontmoet ook Geonne, een jongedame die ervan droomt om door te breken als singer-songwriter. Daarvoor probeert ze alles op alles te zetten, maar in de kerk valt die drang weg en kan zij volledig tot rust komen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Er mogen zijn

Marleen gaat in gesprek met Johannes. Na jarenlang worstelen met zijn seksuele geaardheid durfde hij eindelijk tegenover zijn familie uit de kast te komen. Dat is helaas niet door iedereen goed ontvangen en met een deel van zijn familie heeft hij zelfs geen contact meer. Toch stapt hij binnenkort in het huwelijksbootje. Ook gaat Marleen in gesprek met Marianne. In haar vorige kerk voelde zij zich nooit goed genoeg en niet volledig geaccepteerd. In de Jacobikerk mag ze wel zijn wie ze wil zijn en wordt ze gezien met al haar talenten.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Een nieuwe start

Marleen is op bezoek in de Jacobikerk in Utrecht, een echte stadskerk die onderdeel is van de Protestantse Kerk in Nederland. Iemand die daar helemaal haar plekje heeft gevonden is Margreet. Na een heftig verleden besloot ze om het roer om te gooien en een nieuwe start te maken in een andere omgeving en lid te worden van een nieuwe kerk. Inmiddels heeft zij haar plekje binnen de kerk gevonden en geeft ze er zelfs rondleidingen. Ook Reina was wel toe aan een nieuwe start. Een aantal jaar geleden kreeg zij tijdens startzondag in de kerk een herseninfarct. Na een hectisch leven zoek ze nu vooral rust en stilte binnen de kerk.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Remonstranten: Zijn wie je bent

Voor remonstranten is geloven een zoektocht. Er zijn geen vastomlijnde kaders of dichtgetimmerde belijdenissen. Ieder bewandelt een eigen pad. En dat geldt eigenlijk voor het hele leven, ontdekt Marleen in de Remonstrantse kerk van Twente.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Remonstranten Twente: Ouderlijke liefde

In de Remonstrantse kerk in Twente zitten een hoop grijze koppies. Veel gemeenteleden zijn vader of moeder, opa of oma. Maar de hechte band tussen ouders en kinderen is ook kwetsbaar. Dat hoort Marleen in de verhalen van de mensen die ze deze week ontmoet.



Zie je zondag!
Zie je zondag!

Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Vallen en opstaan

Neeltje had het vroeger goed voor elkaar: een goede baan en een goed salaris. Toen ze in financiële problemen kwam, moest ze een beroep doen op de voedselbank. Nu zet ze zich al jaren in als vrijwilliger voor diezelfde voedselbank en strijdt ze voor een leefbare wijk. Ook gaat Marleen langs bij Ellen. Na een huwelijk van 21 jaar moest ze opeens op eigen benen staan. Ze moest zelf geld verdienen en zorgen voor haar zoon die leerproblemen heeft. Ze had nooit het vertrouwen dat ze dingen zelf kon doen, maar door haar taken bij Geloven in Moerwijk heeft ze haar zelfvertrouwen teruggekregen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Elkaar in je waarde laten

'Geloven in Moerwijk' is een pioniersplek van de Protestantse Kerk Nederland en heeft een geheel eigen vorm van kerk-zijn ontwikkeld: een groep mensen die vooral maatschappelijk betrokken is bij alles en iedereen uit de buurt. Marleen maakt kennis met de rasechte Hagenezen Jolanda en Rico. Zij zijn kartrekkers van Geloven in Moerwijk, maar noemen zichzelf geen christen. Door zijn alcoholverslaving in het verleden zocht Rico een bezigheid om van de drank af te blijven. Die bezigheden vindt hij bij Geloven in Moerwijk.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Het Witte Kerkje - geloof als basis

Marleen is op bezoek bij melkveehouder Arie. Zijn leven kwam in een stroomversnelling terecht toen zijn vader een ongeluk kreeg op de boerderij. Hierdoor moest hij het bedrijf eerder overnemen dan de bedoeling was. Zorgen voor zijn vader, de boerderij draaiende houden en vader zijn van een gezin met jonge kinderen is best een uitdaging voor hem. Zijn geloof trekt hem door de lastige dagen heen. Ook gaat Marleen in gesprek met koster Jan Dirk. Koster zijn in coronatijd is voor hem soms ook best een uitdaging. Er wordt veel extra's van hem gevraagd en dat maakt zijn werk nu anders dan anders.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: NGK Wageningen - Reizigers

In de Nederlands Gereformeerde Kerk in Wageningen zitten veel mensen met grote idealen. Zo vertrok Jody jaren geleden met haar man Mark en twee jonge kinderen naar Kenia om daar een bedrijf te starten dat ontwikkelingsorganisaties ondersteunde. Door omstandigheden is ze echter teruggekeerd naar Nederland, terwijl Mark in Kenia achterbleef. De kerk, waarmee Jody altijd banden heeft gehouden, helpt haar hier weer aarden. Het buitenlandse avontuur van Gideon en Irma was een lange reis door Europa. Een soort geestelijke stage om te zien hoe een leven in afhankelijkheid van God eruitziet. Inmiddels zijn ze teruggekeerd in Wageningen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: NGK Wageningen - Plaats van bestemming

Het leven is soms een lange zoektocht naar je bestemming. Cathalijnes pogingen om buschauffeur te worden, verliepen bepaald niet op rolletjes. Maar dankzij haar eigen doorzettingsvermogen, met hulp van Boven en steun uit de gemeente, wist ze haar droom te verwezenlijken. Ondertussen deed ze bovendien een belangrijke ontdekking over haar afkomst. Ook Pieters levensweg is met de nodige kronkels verlopen. Nadat hij jarenlang zijn eigen plan had getrokken, ervaarde hij dat hij door God bij de kladden werd gegrepen. Hij kwam terecht bij de NGK en daar deed hij vorig jaar, op zijn 78e, openbare geloofsbelijdenis.



Zie je zondag!
Zie je zondag!

Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Leger des Heils in Groningen: Generaties

Marleen heeft een mooi gesprek met Anneke. Als kind heeft zij een verschrikkelijke start gehad, tot haar tante zich over haar ontfermde. Diezelfde tante was ook degene die haar in aanraking bracht met het Leger des Heils, een plek die Anneke zeer dierbaar is geworden. Ook gaat Marleen op bezoek bij Jolanda, de dochter van Anneke. Het Leger des Heils stroomt namelijk bij een groot deel van de familie door de aderen. Jolanda's zoontje staat op het punt om 'jongsoldaat' te worden en daarmee officieel toe te treden tot het korps.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst - Door diepe dalen heen

Marleen ontmoet jeugdouderling William van den Berg. Ruim twee jaar geleden werd er bij William kanker geconstateerd. Er volgde voor hem en zijn gezin een pittige tijd. In die periode beloofde hij aan God dat, als hij zou genezen, hij zich dienstbaar wilde opstellen aan de kerk. En kort daarna werd hij gevraagd als jeugdouderling. Een keuze waarbij William uit zijn comfortzone moest komen. Tot slot spreekt Marleen met Janine Bezemer. Zeventien jaar geleden verloor zij haar dochter Sterre. Janine worstelde met God: waarom kon dit gebeuren? Zij en haar man hadden zo uitgekeken naar hun dochter.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst - Een nieuw thuis in de kerk

We volgen Joost van Wissen. Hij ontmoette Corina in de kroeg en kwam tijdens het daten erachter dat ze christelijk was. Joost had verder niks met het geloof, maar door Corina begon hij zich er steeds meer in te verdiepen. Hij ging af en toe mee naar de kerkdienst en deed Bijbelstudies. Het geloof groeide en hij voelt zich steeds meer thuis in de kerk. Ook veearts Henriette Bruggink heeft haar plek in IJsselmuiden gevonden. Ze voelde zich niet meer thuis in de kerk van haar ouders en ging op zoek naar een nieuwe gemeente. Haar ouders vonden dit een moeilijke keuze. Hier heeft zij een weg in moeten vinden.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst - Geloven door generaties heen

Bertil Brink is al 27 jaar fulltime koster in de Hervormde Gemeente IJsselmuiden/Grafhorst. Zijn liefde voor de kerk en haar geschiedenis is groot. Als hij midden in de kerk staat, kan hij wegdromen en denken aan de mensen die hier al honderden jaren geleden bij elkaar kwamen om het geloof te beleven. De eerste bewoners van IJsselmuiden zijn hier gedoopt, getrouwd en begraven. Alle belangrijke momenten hebben zich in de kerk afgespeeld en hij vindt het bijzonder dat hij deze kerk netjes mag houden.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Hoe is het nu met...? - Ennio en Patricia

Ennio zagen we voor het eerst dansend bij de Evangelische Roze Vieringen in Amsterdam. Daar is nu minder gelegenheid voor, maar daardoor ontstaat er juist weer ruimte voor andere dingen. Ennio heeft uitgebreid de tijd genomen om op zijn leven te reflecteren en is gul met het delen van de lessen die hij heeft geleerd. Ondertussen mist Patricia de mensen die ze elke zondag ontmoette wel verschrikkelijk. Haar kerk, de Evangelische Broedergemeente in Utrecht, is een hechte groep mensen. Een stevige omhelzing is daar eigenlijk onmisbaar. Nu dat niet kan, neemt Patricia haar toevlucht tot digitale wegen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!

Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Lutherse Kerk Woerden - Jong geleerd

Marleen ontmoet oud-docent Cor Sneep. Als leider van de catechese probeert hij jongeren te begeleiden op de weg van het geloof. Maar niet door ze met de ware leer om de oren te slaan. Cor weet wat het is om te twijfelen. Door dat te accepteren schept hij ruimte voor zichzelf en anderen. Die ruimte heeft Paula van Cadsand in haar jeugd helaas niet ervaren. Ze groeide op een in een zeer conservatieve gemeente, waar ze zich bekneld voelde. Jaren later vond ze de weg naar de Lutherse Kerk. De herinnering aan de donkere periode in haar leven blijft ze met zich meedragen, maar daardoor ziet ze het licht nu des te helderder.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Lutherse Kerk Woerden - Muziek verbindt

Muziek speelt een heel belangrijke rol in de Lutherse traditie. Het is zelfs zo belangrijk dat de kerkmusicus er op gelijke voet staat met de dominee. Jeroen de Haan is de cantor-organist van de Lutherse Kerk in Woerden. Marleen spreekt hem over zijn rol, waar hij met ziel en zaligheid invulling aan geeft. Het orgelspel van Jeroen wordt geregeld aangevuld met de zoetgevooisde tonen die Maria Knöps uit haar blokfluit weet te toveren. Na een moeilijke scheiding herontdekte ze de blokfluit én de Lutherse Kerk. De verbondenheid die ze vindt in de gemeente wordt versterkt door samen muziek te maken, maar ook door met elkaar te eten.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Lutherse Kerk Woerden - Lutherse lijntjes

Marleen is in Woerden en maakt kennis met de Lutherse Kerk. Deze kerk is al eeuwenoud en heeft een geheel eigen karakter. Iemand die daar alles van afweet, is Han Ruppert. Toch was er een periode dat hij nauwelijks betrokken was bij de kerk. Juist in de tijd dat hij zijn zoon verloor. Maar door een onverwachte ontmoeting op de begraafplaats werden de banden met de kerk weer aangehaald. Hij ontmoette Agnes ten Hoeve. Zes jaar geleden overleed haar man. Sindsdien ervaart ze steun bij een paar vriendinnen uit de gemeente. Daarnaast heeft ze in tijden van corona een unieke manier gevonden om uiting te geven aan haar Lutherse identiteit.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Apeldoorn - Samen groeien

Marleen spreekt met koster Arie en zijn vrouw Corrie. De twee zijn door een moeilijke tijd gegaan door hun onvervulde kinderwens. Juist door de ICF-leden zijn ze in die periode ontzettend goed gesteund. Ze komen uit een omgeving waar weinig mensen met een niet-Nederlandse achtergrond wonen. Aan andere culturen moesten ze dus een beetje wennen, maar nu willen ze juist niets liever. Marleen heeft ook een mooi gesprek met Martin en Mirelva. De twee hadden nooit gedacht een stel te worden, maar volgens hen had God andere plannen met ze. Nu zijn ze de allerbeste maatjes en steunen elkaar door dik en dun.



Zie je zondag!
Zie je zondag!: Apeldoorn - Houvast op nieuwe grond

Marleen ontmoet het vrolijke stel Frederike en Sherif en hun dochter Mercy. Het stel leerde elkaar kennen toen Frederike vrijwilligerswerk deed in Egypte. Hun liefde was groter dan alle cultuurverschillen en samen besloten ze naar Nederland te gaan om daar hun toekomstdromen te verwezenlijken. Hun plekje binnen ICF moeten ze nog een beetje vinden, maar ze worden met open armen ontvangen door de kerkleden. Een van die kerkleden is Enwiah, een man die ervan geniet om veel voor anderen te doen.



Zie je zondag!
Zie je zondag!

Marleen Stelling duikt in de wereld van protestantse gemeenten; van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. Hoe geven kerken zichzelf vorm om in deze tijd relevant te zijn?