-
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSporten.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVVoetbal.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOnrecht.TVWeer.TV
- Cultuur.TVKook.TVOranje.TVWoon.TV
- Formule1.TVLachen.TVPolitiek.TV
- Gamen.TVMensen.TVReis.TV
- Geloof.TVMode.TVSerie.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSpeelfilm.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpelletjes.TV
Zin in morgen - Alle afleveringen
Kim-Lian bezoekt Marjanne die met sterk verminderd zicht meesterlijke sumi-e-schilderijen maakt. Een Japanse zen-schilderkunst waarin creativiteit, natuur en meditatie samenkomen. In het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem brengt Cor, verpleegkundige op de intensive care, troost met zijn muziek. Hij zingt en speelt gitaar voor patiënten en hun naasten, met muziek die troost en hoop brengt. Hij kent de kracht van muziek als geen ander; tijdens de eerste coronagolf belandde hij zelf op de intensive care, waar hij op het randje van leven en dood balanceerde.
Anita gaat op bezoek bij Pascal en Mara. Zij willen het beste van vroeger en nu combineren voor de toekomst. Ze gebruiken zo weinig elektrische apparaten en conserveren het voedsel uit de tuin. Ook in de uitzending herborist Karst. Karst verzamelt al 43 jaar plantencollecties voor zijn Herbarium Frisicum. Hij wil samen met vrijwilligers de herbaria behouden als nalatenschap voor de volgende generaties. Heavymetaldrummer Marcel doet in zijn woning een stapje terug in de tijd, waar ieder meubelstuk een verhaal heeft.
Kim-Lian loopt een dagje mee met Nokkie. Ze heeft een dierenopvang en gaat met een aantal van haar dieren langs bij een woonzorgcentrum. De dieren worden door de bewoners geknuffeld en andersom roepen de dieren vaak weer fijne herinneringen aan vroeger op. Begin vorig jaar overleed plotseling het anderhalf jaar oude zoontje van Bas. Hij zit nog midden in de rouw en houdt de herinneringen aan zijn zoontje Nathan levend door hem te tekenen. Hazel is fotograaf en maakt foto's op uitvaarten en van mensen in hun latere levensfase om zo de herinnering levend te houden. Ze gaat langs bij de 92-jarige moeder van Barbara om haar thuis te portretteren.
Het tuindersechtpaar Peet en Elza de Krom zaait alleen bij de juiste stand van de maan en volgens de katholieke kalender. In alle vroegte nodigen ze Kim-Lian uit om het herfstseizoen in te luiden met een meditatie in de buitenlucht. Als biodynamische tuinders willen ze Moeder Aarde bedanken voor alles wat hen het afgelopen seizoen is gegeven. Lievnath gaat iedere maand na haar menstruatie in het mikwe, een Joods badritueel dat alleen in levend water wordt uitgevoerd. Zo staat ze even stil bij dit moment, eert ze de gebruiken en rituelen van haar Joodse voorouders en omarmt ze haar Joodse identiteit.
Dennis, een toegewijde uitvaartverzorger, bereidt zich voor op de meest emotionele uitvaart van zijn carrière: die van zijn eigen moeder. Het belooft een verdrietige, maar bovenal mooie dag te worden waarin rouw wordt omarmd. Ook gaat Anita op bezoek bij Radboud, de kleinste grafkistenmakerij van Nederland. Behalve grafkisten maken is hij nauw betrokken bij sociale uitvaarten. 'Ieder mens, arm of rijk, heeft recht op een mooi afscheid.'
Colm zet zich vanuit zijn geloof in vriendschap als vrijwilliger in voor de meest kwetsbaren van Amsterdam. Kim-Lian zoekt hem op in de Mozes en Aäronkerk, de plek van de geloofsgemeenschap Sant'Egidio, waar elke week op dinsdag en zaterdag wordt gekookt voor dak- en thuislozen. Kim-Lian helpt mee en gaat tijdens het diner met de mensen in gesprek en ziet dat vriendschap de sleutel is tot het bieden van hulp. Jolanda zet zich al jaren in voor eenzame jongeren. Met haar stichting helpt ze jongeren met hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen en probeert ze het aanjagen van eenzaamheid in de maatschappij terug te dringen.
Anita bezoekt Nijkleaster, een modern klooster in Friesland, waar stilte bezinning en gemeenschap centraal staan. Hier worden mensen uitgenodigd om mee te gaan in nieuwe wegen voor geloof en spiritualiteit. De vrouwen van knipkring Klavertje 5 komen al veertig jaar bij elkaar voor hun knipmiddagen, waarbij alle lief en leed op tafel wordt gelegd.
Kim-Lian ontmoet agent Marco en ex-boef Rodney, die helpen risicojongeren te re-integreren. In het café Heilige Boontjes krijgen deze jongeren de kans om hun leven weer op de rit te krijgen. Robbert is twintig jaar conducteur. Onlangs besluit hij positieve boodschappen te delen via de intercom in de trein. Het gebaar is klein, maar hij hoopt met zijn positieve boodschappen mensen aan het denken te zetten. En Greet blijft ondanks haar diagnose alzheimer positief in het leven staan en runt met veel passie een tweedehands kledingwinkel in Delft.
Anita gaat op bezoek bij Margalith, die in het decor van een westerndorpje haar dieren inzet voor kinderen die vastlopen in de psychologische zorg en voor kinderen die ziek zijn. Hier kunnen ze knuffelen met de dieren, wegdromen in een andere wereld en dan weer helemaal opbloeien. Soms gaat een therapiedier mee naar huis om samen hun leven op te pakken. En op Werelddierendag zegent franciscaan Hans van Bemmel al 25 jaar de liefde tussen mens en dier. De heilige Franciscus staat bekend om zijn respect voor al het leven en dat van dieren in het bijzonder. Iedereen die samen met hun dier de zegen van de dierenpater wil ontvangen, is welkom.
Francis bezoekt Paul, die naast zijn grote podiumoptredens met Diva Dichtbij het theater naar zorgcentra brengt. We zien hoe zijn herkenbare muziek en warme aandacht diepe emoties losmaken bij de bewoners, waardoor er oprecht contact van mens tot mens ontstaat. Gabriela laat met haar project zien hoe kunst en openhartige gesprekken de kracht van samenzijn onthullen, in een poging om eenzaamheid onder jongeren te verminderen.
Kim-Lian ervaart hoe het is om echt alleen te zijn in de natuur, zonder telefoon of enige vorm van afleiding. Volgens Thijs en Peter, de bedenkers van deze 24 uur solo in de wildernis, kom je door het loslaten van alle prikkels weer bij je eigen kern. Tijdens de solo van Kim-Lian regent het en de enige beschutting die ze heeft is een zeil. Ze ervaart wel wat ongemak, maar het echt even op haarzelf zijn geeft haar ook bepaalde inzichten. Net als Robbert, die graag het proces van zeep maken het liefst alleen uitvoert en daarbij tot filosofische inzichten komt. Niet de zeep als eindproduct, maar de weg er naartoe, geeft hem voldoening.
Nienke zeilt al haar hele leven. Ze vertelt over de bijzondere band die ze met de zee heeft. Een aantal jaar geleden viel ze droog op het wad met haar schip en vond daar een jerrycan met oliehoudend afvalwater. Niet veel later doet ze een belofte aan de zee: een keer per maand plastic rapen. Anita helpt haar een handje. Op het vasteland doet de 21-jarige Thijmen ook zijn best om impact te maken door een goede gastheer te zijn in een woonzorgcentrum in Amersfoort. Wat begon als een vakantiebaan is uitgegroeid uit tot een vriendschappelijk en feestelijk samenzijn met de bewoners.
Kim-Lian ontdekt in Ommen samen met Riks de magie van het maken van een eigen vlieger, Michel ontdekt op een heel bijzondere manier boomkunstwerken en in Ede laat Mohamad ons zien hoe je Arabisch kalligrafeert.
Sosha gaat met Sanne op pad in Groningen. Sanne is geboren en getogen Groninger, het noorden trekt Sanne veel meer dan het zuiden. Op de fiets gaan zij opzoek naar bijzondere verhalen en mooie plekken in de omgeving. * In Antwerpen zijn we op bezoek bij de boshut van Sien, waar zij rust vindt van het leven in de natuur. * Ahmed is opgegroeid in Libië en vluchteling sinds hij in 2018 uit zijn geboorteland Libië vertrok. Hij leerde via Facebook Luuk en Gerard kennen, er ontstaat daarna een vriendschap. Het koppel trekt zich het lot van Ahmed aan en nemen hem op ouderlijke wijze in huis. Voor Ahmed een bijzondere kans om vooruit te kijken.
Thomas gaat samen met muziektherapeut Yvon een klanksessie doen. In de Jordaan volgen we een muziekles van de 85-jarige tante Greet. Al ruim dertig jaar geeft Greet muziekles aan kinderen. Yvon brengt muzikale troost aan alzheimerpatiënten, vooral na haar ontmoeting met Brigiet in verzorgingshuis Annenborch. Bertje doperwtje maakt muziek in de Alkmaarse winkelstraten.
Kim-Lian is op bezoek bij Ingrid en ontdekt hoe het is om een nacht in de buitenlucht te slapen. De bloemenfietsen van Warren Gregory fleuren sinds een paar jaar het straatbeeld van Amsterdam op. Hij wil een lach op ieders gezicht toveren. In Rotterdam wonen we een taalles bij van de 97-jarige Rob. Niet alleen zijn taalmaatjes hebben baat bij de lessen, ook Rob bloeit weer helemaal op dankzij deze nieuwe contacten.
In de Amsterdamse Houthavens gaat Sosha op bezoek bij Ellen en laat haar handen lezen. Voor de Sassenpoort in Zwolle zien we hoe smit Kees zijn passie en werk weet samen te smelten. In Almere hebben houthakkers een zinvolle besteding gevonden in houthakken. Michel fotografeert miniaturen op verschillende locaties in Leeuwarden. Met een rugzak vol met miniaturen speurt hij Leeuwarden af, op zoek naar de juiste locaties voor zijn miniaturen.
In religies worden bijzondere gebeurtenissen gemarkeerd door het gebruik van rituelen. Ben je niet religieus en wil je wel stilstaan bij bijzondere momenten, dan heeft Ameike een mooie oplossing: een ritueel op maat. Ameike maakt een ritueel op maat voor Anita. Anne Sophie is illustrator en verspreidt anoniem kaartjes met lieve teksten. Een klein gebaar kan een groot effect hebben. Frits en Anja zorgen al ruim twintig jaar voor een kop koffie in hun koffietentje in Den Haag. Kiki woont sinds kort in de Jordaan en wilde haar buurt leren kennen. Zij nam het heft in eigen handen en is gesprekken met buurtbewoners gaan filmen.
Op het strand in Overveen gaat Kim-Lian 5Ritmes dansen onder leiding van Mirjam. 5Ritmes is een dansvorm zonder choreografie, waarin vijf ritmes elkaar af wisselen om je zo in een soort extase te brengen. De 95-jarige Barbara staat nog volop in het leven: tennissen, fitnessen, bowlen en af en toe naar het theater. Barbara neemt ons mee in haar levenslessen. Weer of geen weer: Chan geeft al meer dan 35 jaar elke dag tai chi-les buiten in het Oosterpark in Amsterdam.
Sosha gaat met Jurjen, oprichter van de Bosbeweging, de natuur in. Jurjen gelooft dat we oerkennis in ons dragen die we verloren zijn. Door in contact te komen met deze kennis in de natuur, begrijp je jezelf beter. In Heemstede zijn we bij Masako. Zij leert ons over ikebana, een Japanse bloemschikkunst. Nicky zet zich al geruime tijd in voor meer vlinders en biodiversiteit. Hij tovert stukjes groen om in een walhalla voor vlinders en insecten.
Rituelen heb je in allerlei vormen. Je hebt vaste dagelijkse gebruiken, maar je kan ook met een ritueel stilstaan bij bijzondere momenten in je leven. Thomas gaat bij Oskar het gevecht aan in een mannencirkel, een ritueel waar broederschap en in je eigen kracht durven staan centraal staat. Pater-abt Abbot Abibos, kloosterleider van het enige kloosterschip ter wereld, heeft een zeer bijzonder klooster met kapel gebouwd. Samen met zusters Mariam en Elisabeth heeft hij gekozen voor het kloosterleven met dagelijkse vaste gebruiken. Plogger Paul raapt elke dag tijdens het joggen zwerfvuil op, een ritueel waar hij blij van wordt.
Sosha heeft al een dagelijkse routine waarbij ze ademhalingsoefeningen doet en koud afdoucht. De volgende stap is om een ijsbad te nemen. Ze gaat aan de slag bij trainer Rein Sarink. Hij vertelt over zijn eigen pad naar ademhaling en kou en wat hem het roer heeft doen omgooien. In Ilpendam gaan we langs bij Vera. Zij is pontwacht op de pont tussen Ilpendam en Landsmeer. De pont vervoert fietsers, voetgangers en auto's. Voor Vera staat de pont voor meer dan enkel mensen overzetten. Hung heeft zijn passie ontdekt in het vastleggen van de prachtige Eempolder bij Eemnes, waar hij bijna dagelijks bij zonsopkomst te vinden is.
Kim-Lian ervaart bij Roos hoe het is om paard te rijden zonder bit. Bij bitloos rijden gaat het om gelijkwaardigheid en verbinding tussen mens en dier. In Berts koeienrusthuis hoeven de dieren niet te produceren en ze gaan ook niet naar de slacht. Ze slijten hun dagen in alle rust. Bert verzorgt ze met hart en ziel. Samantha is trainer van blindengeleidehonden. Zij wordt gelukkig van haar honden, omdat ze weet dat de honden die ze traint anderen weer gelukkig gaan maken.
Lievnath is progressief joods en wil de tradities van haar voorouders, die door de Holocaust niet zijn overgebracht, weer een nieuw leven geven. Zo gaat ze iedere maand na haar menstruatie in het mikwe bij de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Het mikwe is een badritueel dat alleen in levend water gedaan mag worden. Voor Lievnath is het een moment om de tijd te markeren en haar joodse identiteit te omarmen. Jasper en Stijn zijn vrienden sinds de brugklas. Zoals veel leeftijdsgenoten zijn ze op zoek naar zingeving en geluk, ieder op hun eigen manier. Vandaag is de beurt aan Jasper en neemt hij Stijn mee naar Qi-healing van Master Oh.
Kim Lian duikt de keuken in om het familierecept van haar oma te maken. Dit doet ze samen met Melissa en Maureen, de bedenkers van het programma Culinary Roots. Door middel van koken en heerlijk eten gaan ze samen op zoek naar de smaken van Kim Lians voorouders. * We zijn een dagje op bezoek bij knipkring Klavertje 5. De vijf dames van de knipkring knippen al meer dan veertig jaar kunstige ontwerpen uit papier. * Kees, ook wel bekend als Kees van de wc's, zorgt al 24 jaar lang met veel plezier voor schone toiletten in Alkmaar en omstreken.
Bloemen houden van mensen is een bekende reclameslogan die ook andersom geldt. Volgens kwekersdochter Lucinda zijn bloemen hartopeners die mensen reflecteren. Anita Witzier bezoekt Lucinda in haar zelfgebouwde bloemenyurt en krijgt een bijzondere bloemenlezing. * In Rotterdam heeft bewegingsagoog Joël één missie: de dementerende bewoners in de verpleeghuizen spelenderwijs weer laten bewegen. Van airhockey tot loopbandvissen tot trekker duwen, Joël bedenkt voor iedere bewoner een passende motivatie om in beweging te komen. * De 20-jarige Bente is al sinds groep 7 vrijwilliger op de kinderboerderij. Ze heeft een bijzondere band met de dieren.
In Noordwijk gaat Thomas samen met Lisette over het strand struinen. Voor Lisette is struinen dé manier om te vertragen, verwonderen en verzamelen. Van haar vondsten maakt ze struinkunst. En dat hoeft allemaal niet perfect. 'We moeten meer rommelen en laten mislukken. Dat is juist waardevol.' In Roden kruipen we 's ochtends vroeg met vissersechtpaar Froukje en Toby uit hun tentje. Het stel uit Veendam reist door heel Nederland om op karpers te vissen en zo hun medemens te 'vispireren'. In de Bilt hebben Lilian en haar zoon Teun hun twee hobby's samengebundeld tot een prachtig initiatief.
Sosha Duysker is te vinden in Moordrecht. Hier leert ze vechtvliegeren van oud wereldkampioen Nardo Siahaija. Nardo is de enige Molukker die ooit deze wereldtitel heeft gehaald. Het vechtvliegeren zorgt voor verbinding, trots en strijd tussen de Molukse wijken in Nederland. De jonge Ingeborg is bezig met de restauratie van het relikwie van de beschermheilige Sint-Servaas. Dit relikwie is van groot belang voor de stad Maastricht en wordt jaarlijks tijdens de processie door de stad gedragen. We maken een wandeling met Nikki en haar twee kippen. Een hond is ook maar zo standaard.
Op het strand in Overveen gaat Kim-Lian van der Meij 5Ritmes dansen onder leiding van Mirjam. 5Ritmes is een dansvorm zonder choreografie, waarin vijf ritmes elkaar af wisselen om je zo in een soort extase te brengen. Ook bezoeken we de jonge kunstschilder Egbert Modderman in de Martinikerk in Groningen. Egbert gooit op zijn 25e het roer om en volgt sindsdien zijn passie: schilderen. Momenteel mag hij in opdracht van de Martinikerk de zeven werken van barmhartigheid schilderen. Ook maken we een wandeling met Nikki en haar twee kippen. Een hond is namelijk ook zo standaard.
In Amsterdam gaat Thomas Cammaert op bezoek bij Ummi voor een bewegingssessie. Dankzij Ummi's zelfbedachte lichaamstechnieken komen Thomas en de andere dansers tot zichzelf en vinden ze verbinding met elkaar. In Almere-Hout hebben de vrijwillige - en veelal gepensioneerde - houthakkers van de Almeers Houthakkers Gilde een zinvolle besteding gevonden in het houthakken. Het zagen, kloven en tillen maakt van de houthakkers weerbare en fysieke mannen (en vrouwen!). In Leeuwarden bezoeken we de kleinste kapperszaak van Friesland waar kapster Jolanda een oud brugwachtershuisje heeft omgebouwd tot salon.
In religies worden bijzondere gebeurtenissen gemarkeerd door het gebruik van rituelen. Maar ben je niet religieus en wil je wel stilstaan bij bijzondere momenten, dan heeft Ameike een mooie oplossing: een ritueel op maat. In deze aflevering maakt ze een ritueel voor Anita Witzier. In Rotterdam wonen we een taalles bij van 97-jarige Rob. Niet alleen zijn taalmaatjes hebben baat bij de lessen, ook Rob bloeit weer helemaal op dankzij deze nieuwe contacten. Voor de Sassenpoort in Zwolle zien we hoe smid Kees zijn passie en werk weet samen te smelten.
In religies worden bijzondere gebeurtenissen gemarkeerd door het gebruik van rituelen. Maar ben je niet religieus en wil je wel stilstaan bij bijzondere momenten, dan heeft Ameike van der Ven een mooie oplossing. Anita gaat daarom op bezoek bij Ameike om een ritueel op maat te laten maken. In de Jordaan volgen we een muziekles van 85-jarige tante Greet. Al ruim dertig jaar geeft Greet muziekles aan kinderen. Ook bezoeken we Paul van der Velde, hoogleraar Hindoeïsme en Boeddhisme en een fervent verzamelaar van Aziatische kunst.
Sosha gaat samen met Naomi en Yusuf van Rederij Lampedusa varen over de Amsterdamse grachten. Tijdens de tocht vertellen ze over het migratieverleden van Amsterdam en hoe migranten de stad vormen en gevormd hebben. Max Kitselaar liep een oude pelgrimstocht naar Rome. Ondanks de vele kilometers kreeg Max geen blaren. De reden: schapenwol tussen zijn tenen. Voormalig tropenarts Annemarie is zelfstandig keramist. Een bijzondere beroepskeuze voor iemand die helemaal blind is. We gaan op bezoek bij Charo, beter bekend als de Rotterdamse Poetsqueen. Online deelt deze poetsqueen handige schoonmaaktips, want: een schoon huis is een schoon hoofd.
Thomas gaat langs bij Mirjam, een van de weinige vrouwelijke sjamanen in Nederland die de natuurlijke harmonie wil bewaken en herstellen. Ze hoopt dat we opnieuw leren dat we allemaal met elkaar verbonden zijn en deel uitmaken van de natuur. De 95-jarige Barbara staat nog volop in het leven: tennisen, fitnessen, bowlen en af en toe naar het theater. Barbara neemt ons mee in haar levenslessen. De Hoornse modeontwerper Sepehr heeft een nieuwe weg voor zichzelf ingeslagen. Na een succesvolle carrière als ontwerper gooit hij zijn leven over een andere boeg. We laten zien hoe Sepehr zijn plek heeft gevonden in het Noord-Hollandse Hoorn.
Kim-Lian ervaart bij Roos hoe het is om paard te rijden zonder bit. In Ilpendam gaan we langs bij Vera. Zij is pontwacht op de pont tussen Ilpendam en Landsmeer. De pont vervoert fietsers, voetgangers en auto's. Voor Vera staat de pont voor meer dan enkel mensen overzetten. Sinds zijn zestiende is Robin al bezig met schoenen. Inmiddels is hij gepensioneerd en gepromoveerd tot hobbyschoenmaker.
Professioneel worstelaar Adam en zijn moeder Jamna hebben samen ruim een jaar geleden een sportschool geopend. In die sportschool geven ze in de weekenden lessen aan jongeren met een beperking. Kim-Lian gaat langs bij de voorstelling van Steye. Hij is videokunstenaar die met onder andere VR en interactieve games mensen een boodschap wil geven om met elkaar in verbinding te blijven. The Score is een interactieve game, waarbij het publiek middels een spel op hun eigen mobiel live het Metropole Orkest 'bespeelt' en aanstuurt.
Sosha ontmoet Eméli en Anne die beiden op jonge leeftijd al moesten mantelzorgen. Via Handjehelpen zijn Eméli en Anne aan elkaar gekoppeld. Deze vrijwilligersorganisatie brengt jonge mantelzorgers met een ervaringsmaatje in contact. Hoe is dat om op jonge leeftijd te moeten mantelzorgen? In de tuin heeft Frodo allerlei hoekjes en altaartjes gecreëerd, die een reflectie zijn van hemzelf. Deze plekken zijn voor hem van grote betekenis en bij elk heeft hij een eigen verhaal. Hij heeft een bijzondere band opgebouwd met de tuin en alles wat hij daarin laat groeien.
Jasper gaat iets nieuws doen. Hij gaat langs bij Jan voor een workshop lachmeditatie. Voor Jan is lachen een effectieve manier om je gedachten even uit te zetten. In het najaar van 2020 beginnen Nelly en Rowie een plantenasiel in Zaltbommel. Dit plantenasiel is een opvangplek voor afgedankte kamerplanten die een tweede kans verdienen. Nadat de planten een tijdje vertroeteld en aangesterkt zijn, wordt er een nieuw thuis voor ze gezocht.
Li An Phoa loopt sinds 2015 hele rivieren af, van bron tot zee. Al lopende mobiliseert ze zogenaamde 'rivier-families': de burgers, boeren, bestuurders en burgemeesters die in hetzelfde stroomgebied wonen. Kim-Lian loopt een stukje met haar mee langs de Vecht. Het kunstenaarsechtpaar Colien en Eduard hebben een omslag gemaakt in hun carrière: van commerciële kunst in de Randstad naar duurzame levenskunst met MBO-studenten van het Noorderpoort College in Groningen.
Kim-Lian onderzoekt een nieuw ritueel: een frisse duik in zee. Ze gaat mee met zwemgroep 'de badmutsen' die, weer of geen weer, de Noordzee in gaan. Voor de een is het een vervanging van de wekelijkse kerkdienst, terwijl de ander er 'gewoon' meer energie van krijgt. De hunebedden zijn voor Ard Pisa meer dan een hoopje stenen of historisch erfgoed. Volgens Ard zijn ze gebouwd op oeroude krachtplekken en beschikken de stenen over magische krachten. Marike geeft geschiedenis en maatschappijleer op een school in Amsterdam. Marike is een bevlogen docent die moeilijke onderwerpen met haar leerlingen niet uit de weg gaat.